Historie

Berger idrettslag er et av landets eldste idrettslag. Laget ble stiftet allerede i 1895. Den gang het det Trysil Knut, som senere skulle bli Berger idrettslag. Det var fotball og skisport som dominerte den første tiden. Allerede dagen etter lagets stiftelse ble det arrangert både langrenn og hopprenn på Brekkejordene. Hopplengdene var opp til 10 meter, noe som ble regnet som lange svev på den tiden.

Berger IL fikk mulighet til å bygge fotballbane, klubbhus, skibakker, lysløype og slalombakke takket være vellvillige grunneiere som fam Jebsen, fam Dyrdal og fam Berg. Det ble skjenket grunn og gitt rett til å bruke grunn til idrettslaget slik at forskjellige idrettstilbud kunne gis til innbyggerne på Berger.

Den 16. august 1908 spilte Berger sin første fotballkamp mot et lag utenfra: Nemlig Holmestrand. Resultatet av kampen ble 1-1. I anledning av at det var lagets første offisielle fotballkamp stilte guttene opp i ”gymnastikkparadeantrekk”, det vil si nypressede hvite lange bukser med blå gensere. Hvordan antrekket så ut etter kampen kan man lett tenke seg.

1933 står vel kanskje som den største sesongen i fotballagets historie. Guttene gikk hen og ble kretsmestere i klasse A i Vestfold. Berger kom dette året til 2. runde i norgesmesterskapet.

I 1936 fikk idrettslaget mulighet til å anlegge Naslebakken. I 1938 ble det montert lysanlegg i bakken, som da var Vestfolds største lysbakke. I 1959 råtnet stillaset og laget bygde i stedet Dyrdalkollen.

I 1978 ble lagets nye lysløype til Blindevannet åpnet og i 1979 ble endelig lagets klubbhus innviet.

Skisporten har i lang tid stått meget sentralt i laget, og i 1966 ble det tatt 112 premier ute i renn, derav tre kretsmesterskap.

Fra 1965 arrangerte laget sitt eget terrengløp, ”Fjordløpet”. Fra en sped start med 65 påmeldte i 1965, utviklet løpet seg til å bli Østlandets største terrengløp i de aldersbestemte klasser med rekord i 1976 med hele 457 påmeldte. Av våre egne løpere har Kjell G. Flågan, Hans Petter Gulbrandsen, Øivind Berg, Lisbet Friberg, Marit Pedersen og Fredrik Greftegreff alle vunnet sin klasse i dette løpet, mens Berit Pedersen har to klasseseire og Harald Inge Sand har hele tre klasseseire i løpet.

Laget har alltid vært begunstiget av å ha dyktige ledere. Men for å drive et idrettslag har det også vært nødvendig å skaffe penger, men det har alltid vært ledere som har vært villige til å gå nye veier utenom de tradisjonelle basarer og utloddninger.


Tidligere år har Berger IL gitt ut BIL Posten. Les de her:

BIL-posten 2011    //    BIL-posten 2010    //    BIL-posten 2009
BIL-posten 2008    //    BIL-posten 2007